Aktuality

Ako by sa mali stravovať budúci šampióni?

Ako by sa mali stravovať budúci šampióni?

AKADÉMIA
|
Aktuality
| ne 9.8.2020, Nagy Csilla

Hráči MOL Football Akadémie pochádzajú z rôznych kútov Slovenska, vo veľmi mladom veku sa musia rozhodnúť či sa chcú stať profesionálnymi hráčmi a či sú ochotní tomu podriadiť svoj život. Hlavným poslaním Akadémie je, aby sme k tomuto cieľu zabezpečili najlepšie podmienky a okolnosti, aby v príprave na profesionálnu kariéru mali hráči dostatok sebadisciplíny.

Výrazným segmentom prípravy je, aby spoznali svoje maximálne kapacity výkonnosti, v čom hrá veľkú rolu rozmanitá, ale hlavne zdravá strava. V utorok 4. augusta podvečer MOL akadémia zorganizovala prednášku o význame zdravého stravovania pre našich hráčov na internáte.

Do akej miery sa mladí hráči zaujímajú o správne stravovanie?

Réka Orbán, medical coordinator našej Akadémie, má pozitívne skúsenosti s mladými hráčmi, hovorí, že aj vďaka dostupným informáciám na internete prejavujú aktívny záujem o zdravú stravu, oproti svojim rovesníkom sú nadštandardne disciplinovaní aj v tejto oblasti. V prípade týchto hráčov a veľkému počtu tréningov majú naši zverenci zriedkavo problémy s nadváhou. V období dospievania sa povolené množstvo jedál mierne odlišuje od dávky dospelých hráčov, pri výbere surovín však realizačný tím venuje zvýšenú pozornosť na to, aby konzumované jedlá v dostatočnej miere obsahovali všetky potrebné zložky.

Čo bolo hlavným cieľom prednášky?

Hráči sa oboznámili s funkciou bielkovín, sacharidov, tukov, spoznali význam konzumácie zeleniny, ovocia a, samozrejme, aj s dôležitosťou časovania a veľkosti porcie. „Chceme, aby si čím skôr boli vedomí toho, že jedlo je palivom ľudského tela a tým aj výkonu,“ - povedal počas svojej prednášky Ľudovít Nemec, fyzioterapeut našej Akadémie. Jedálniček hráčov z internátu je do určitej miery lepšie sledovateľný, keďže konzumujú nami pripravené raňajky, obedy aj večere. Podobne ako ich rovesníci, najťažšie je odolať vyprážaným jedlám, slaným pochutinám a sladeným nápojom, preto sme počas prednášky zdôraznili negatívny vplyv nevhodných jedál, vo všetkých prípadoch sme sa však snažili ponúknuť rôzne zdravé alternatívy.

Čo si myslia o význame stravovania dotknutí hráči?

Richard Piliar z U19 povedal, že on osobne sa ešte niekoľko týždňov pred prednáškou, v prípravnej fáze opieral o rady prednášajúceho, Ľudovíta Nemca. Pred štartom majstrovských súťaží sa rozhodol začať prísnu diétu, dáva si väčší pozor na predzápasové stravovanie, úplne vysadil pečivo a pije výlučne iba vodu. 

Na prednáške sa zatiaľ zúčastnili len hráči z nášho internátu, avšak dnes (11. augusta) sa takisto aj ostatní hráči U16, U17 a U19 oboznámia s radami o zdravom stravovaní, ktorého by sa mali držať počas celej doby. Keďže futbal je tímová hra, ideálne by bolo, keby si všetci hráči uvedomili, že aj zdravé stravovanie je základom spoločného úspechu.

article_bannerarticle_banner
deneme bonusu
×
Dnes v 15:30 | A-tím
DAC 1904
MFK Zemplín Michalovce