Hír

Válogatottjaink akcióban: labdarúgóink júniusi fellépéseinek összegzése

Válogatottjaink akcióban: labdarúgóink júniusi fellépéseinek összegzése

A-CSAPAT
|
Hír
| sze 12.6.2024, syrianfa (foto), Nagy Krisztián
article_banner
article_banner
article_banner

Azon mérkőzések áttekintése, amelyeket játékosaink pályára léptek a szezon utolsó asszociációs időszakában.

Együttesünk futballistái számára csak tegnap, Szíria és Kongó selejtezős mérkőzéseivel ért véget végleg a 2023/24-es idény.

A legutóbbi szezon asszociációs terminusa végül A-csapatunk tavaszi játékoskeretének a két tagját érintette, mivel Oliver Jürgens a szövetségi kapitánnyal való egyezsége után kihagyta a nemzeti csapat összetartását és a korábbi sérüléséből való teljes felépülését részesítette előnyben.

Ázsiában és Afrikában folytatódtak a 2026-os vb selejtezői és egyik dunaszerdahelyi résztvevő sem lehetett túl elégedett.

Szíria a második szakasz két utolsó összecsapását megelőzően a csoportja második helyén állt, és a továbbjutáshoz elég lett volna egy döntetlen Észak-Korea ellen. A semleges pályán, Laoszban megrendezett találkozón azonban a hosszabbítás perceiben kaptak gólt, így azzal a tudattal utaztak Japánba, hogy saját pályáján kellene legyőzniük a sokkal esélyesebb csapatot. Végül a hazaiak sima, 5:0-s sikert arattak és mivel a koreaiak a várakozásoknak megfelelően legyőzték Mianmart, a szírek már csak az elszalasztott lehetőség miatt bánkódhattak. Hector Cúper szövetségi kapitány rögtön a hirosimai találkozót követően bejelentette a lemondását. Ammar Ramadan mindkét meccsen szerepet kapott: az elsőn a kezdőcsapat tagjaként 63 percet futballozott, tegnap pedig az utolsó félórára cserélték be.

Kongó még rosszabbul járt a selejtező első, csoportszakaszában. A Niger elleni összecsapásukat elhalasztották, mivel a brazzaville-i nemzeti stadion gyepszőnyegének cseréje még nem fejeződött be. Az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosát, Kinshasát jelölte ki a meccs helyszínének, azonban a két ország közötti feszültség miatt végül nem utaztak el szomszédjukhoz a kongóiak. A mérkőzés sorsáról így a CAF dönt. Kongó felcserélte a Marokkó elleni összecsapások sorrendjét és tegnap 0:6-os kiütéses vereséget szenvedett a favorit otthonában. Yhoan Andzouana végigjátszotta a találkozót.

Felsorolásunkat egészítsük ki a klubunk kötelékébe tartozó játékosok szerepvállalásával is, akik tavasszal kölcsönben, illetve az akadémiánkon vagy Somorján szerepeltek. Szolgai Máté a szlovák felnőttválogatott nyitó összetartását követően csatlakozott a 21 éven alatti nemzeti együtteshez. Az Azerbajdzsán (3:2) és a Moldova (0:1) elleni felkészülési találkozókból az elsőn lépett pályára, végig játszva a második félidőt.

Zoran Záhradník (tavasszal Somorján futballozott kölcsönben), Angyal Botond és Matúš Kucman az U19-es szlovák csapattal Észak-Írországba utaztak a hazaiak elleni páros mérkőzésre. Az első 2:2-es döntetlent hozott, Angyal 90 percet kapott, Záhradník a 66. percig volt a pályán. A második találkozó is pontosztozkodással ért véget (1:1), ezen Záhradník 67 percet futballozott és gólt is szerzett, Kucman a második 45 percre lépett pályára, Angyalt pedig a 64. percben cserélték be.

A DAC A-csapata tagjainak válogatottbeli eredményei 2024 júniusában:

Yhoan Andzouana (Kongó) – a 2026-os vb selejtezője
2024.6.6., csütörtök, 18:00 óra, Brazzaville: Kongó-Niger – elhalasztva
2024.6.11., kedd, 21:00 óra, Agadir: Marokkó-Kongó 6:0 (4:0) Andzouana 90 perc

Ammar Ramadan (Szíria) – a 2026-os vb selejtezője
2024.6.6., csütörtök, 12:00 óra, Vientiane, Laosz: Észak-Korea-Szíria 1:0 (0:0) Ramadan 62 perc
2024.6.11., kedd, 12:10 óra, Hirosima: Japán-Szíria 5:0 (3:0) Ramadan 29 perc