Hír

Pénteki ellenfelünk: FK Austria Wien

Pénteki ellenfelünk: FK Austria Wien

A-CSAPAT
|
Hír
| sze 24.1.2024, fk-austria.at (foto), Milan Vrábeľ, Krisztián Nagy (text)
article_banner
article_banner

A második felkészülési találkozónkra idegenbe utazunk. Ezúttal a legsikeresebb osztrák csapattal találkozunk. A bécsi Austria otthonában január 26-án, pénteken 15:00 órakor lépünk pályára. A mérkőzést a Generali-Arena zárt kapui mögött rendezik.

Kezdjük a legfontosabbal: a találkozó ellenfelünk otthonában, a Generali-Arena stadionban kerül megrendezésre, nézők nélkül. Az Austria számára ez lesz a tavaszi szezon főpróbája, jövő hét pénteken ugyanis már a grazi Sturmhoz látogat a hazai kupasorozat, az ÖFB Cup negyeddöntőjében. Ezért a hazaiak változtattak az eredeti megállapodáson, és a mérkőzésről nem lesz élő adás.

Alapinformációk az ellenfélről:

Név: FK Autria Wien
Alapítás éve: 1911
A klub színei: lila és fehér
Becenév: Die Veilchen (Ibolyák)
Jelmondat: Violett ist mehr als eine Farbe (A lila több mint egy szín)
Stadion: Generali-Arena (17 565 néző)
Város: Bécs (2 000 000 lakos)
A klub legnagyobb sikerei: 24x osztrák élvonalbeli bajnok; 27x első hely az Osztrák Kupában; az Osztrák Szuperkupa 6x győztese; a Kupagyőztesek Európa-kupájának 1x döntőse (1977/78).

A téli felkészülés első találkozóján is külföldi együttessel mérkőztünk. Az osztrák élvonal jelenlegi negyedik helyezettjét, a Hartberg csapatát 1:0-ra győztük le az akadémiánkon. Az egyetlen találat Oliver Jürgens nevéhez fűződik, aki a magyar legfelső osztályban szereplő Újpesttől érkezett hozzánk próbajátékra.

Az FK Austria Wien az egyik legsikeresebb osztrák klub, ám legutóbb a 2012/13-as szezonban szereztek élvonalbeli bajnoki címet, a nemzeti kupa elhódítására pedig még régebb óta, a 2008/09-es idénytől várnak. Valószínűleg a bajnoki trófeára való várakozás a jelenlegi idényben sem szakad meg. Az élvonalban a 8. helyen állnak az őszt követően. A bajnoki címért küzdő felsőháztól, ahova szeretnének bekerülni, 3 pont választja el őket.

A szezon első felében védekező stílusban futballozott az osztrák fővárosból származó csapat, ez pedig alacsony lőtt, de kapott gólszámot is eredményezett. Érdekesség, hogy a 16 találatuk felét is Andreas Gruber szerezte. Az ősz végi négymeccses nyeretlenségi sorozat már rosszabbul mutat a statisztikákban.

Legutóbb 2017-ben léptünk pályára a „Violák” ellen, amikor is barátságos mérkőzésen súlyos 0:4-es vereséget szenvedtünk. Az idény tavaszi felére való felkészülés során ellenfelünk négy előkészületi találkozót abszolvált (Hradec Králové 0:0, Nagyszombat 3:2, Olomouc 0:0 és Favoriten AC 3:1), ellenünk következik a főpróba. Semmiképpen sem lesz tehát egyszerű dolgunk.

A bécsi klub aktuális játékoskeretének összértéke a transfermarkt szerint 17,08 millió euró, a mi csapatunkat 12,29 millióra taksálja a honlap. Az Austriában futballozik a luxemburgi válogatott Marvin Martins, ám rajta kívül több ifjúsági válogatottal is büszkélkedhetnek. A múltban egykori játékosaink, Simon Gyula és Lérant Péter is viselték az Austria színeit, akárcsak többek között Filip Šebo.

article_bannerarticle_banner