Előzetes

A Rózsahegy - DAC 1904 mérkőzés előtt: Nagypéntek, nagy csata

A Rózsahegy - DAC 1904 mérkőzés előtt: Nagypéntek, nagy csata

A-CSAPAT
|
Előzetes
| csü 28.3.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

A márciusi válogatott szünet után, a húsvéti hétvégén jön a rájátszás harmadik fordulója, amelyet a liptói összecsapásuk nyit meg. A Rózsahegy-DAC találkozó pénteken 17:30 órakor kezdődik.

Extra motivációval

A két héttel ezelőtti szombaton a jubileumi 900. élvonalbeli mérkőzésén 2:1 arányban legyőzte a Zsolnát a DAC. Ezt válogatott szünet követte a Niké Ligában, amely csapatunkat is érintette. Némely futballistánk csak egy nappal a Rózsahegy elleni bajnoki párharc előtt érkezett vissza klubunkhoz.

„A versenynaptár egyik legnehezebb összecsapása áll előttünk. Az idényben harmadszor találkozunk a Rózsaheggyel, amelyet még egyszer sem sikerült legyőznünk. Egy komoly minőségű ellenfélről beszélünk, akik otthon még erősebbek, még ha legutóbb ki is kaptak a Slovantól. Az volt az egyetlen bajnoki vereségük november eleje óta. Jó formában vannak tehát, de a három pont megszerzése a célunk. Tisztában vagyunk vele, hogy a hazaiak nem fogják magukat könnyen megadni, viszont küzdeni fogunk” – ígérte Xisco Muñoz vezetőedző, aki arra a kérdésre is választ adott, hogy inkább a kupakiesésért való visszavágás vagy az ellenféltől a tabellán való elszakadás motiválja inkább.

„A kupameccsen az egyik legjobb teljesítményünket nyújtottuk, sajnos nem sikerült kihasználni a lehetőségeinket. Holnap az lesz a fontos számunkra, hogy ismét bizonyítsuk a fejlődést és hogy nemcsak az eredménnyel, de a játékunkkal is megpróbáljunk örömet okozni a szurkolóinknak. A legutóbbi mérkőzéseken a saját otthonunkban mutattunk erőt, ezt most az ellenfél pályáira is át kell vinnünk, mert nem adjuk fel az érmes pozíciókért vívott harcot” – mondta a spanyol szakvezető, majd hozzátette: „Tudjuk, hogy mindig bele kell adnunk mindent, ez az egyetlen mód, ahogy a klubnak és a szurkolóknak is örömet okozhatunk. Bízom benne, hogy holnap a segítségünkre lesznek, mert szükségünk van rájuk ebben a harcban.”

A sérült Yapi, Barišić pároson kívül Dimun is hiányozni fog nagypénteken, mivel öt sárga lapja miatti eltiltását tölti.

MFK Rózsahegy: Pozitívan hangolódva

A liptói gárda a szezon tavaszi felének meglepetéscsapata, amely során az eddig lejátszott 7 tétmérkőzéséből (6 a bajnokságban, 1 a Slovnaft Cup-ban) hatot is megnyert. Az egyetlen vereségét a rájátszás első fordulójában szenvedte el a Rózsahegy, amikor is a Slovan ellen maradtak alul.

Az említett eredmények azt jelentették, hogy sikerült ledolgozniuk a hatodik helyhez képesti hétpontos őszi hátrányukat, így végül bejutottak a felsőházba. A legutóbbi fordulóban 2:0-ra diadalmaskodtak Zólyombrézóban.

A kupában a MOL Aréna lelátói között aratott győzelmükkel az elődöntőbe jutottak a 41 esztendős cseh vezetőedző, Ondřej Smetana védencei, ahol az oda-visszavágós rendszerben a harmadik ligás Héthárs (Lipany) vár rájuk.

A Rózsahegy az egyetlen negatív gólkülönbséggel (30:32) rendelkező felsőházi együttes. A csapat legeredményesebb futballistája az 5 gólos Martin Boďa, őt Martin Chrien és Samuel Lavrinčík követi 4-4 találattal.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése a Fortuna Ligában:
2022.5.15. – DAC-Rózsahegy 2:3, gólszerzők: Dimun, Krstović – Regáli, Mojžiš, Bobček, 5068 néző
2022.11.24. – DAC- Rózsahegy 1:0, gólszerző: Nebyla, 4413 néző
2023.3.4. – Rózsahegy-DAC 0:1, gólszerző: Krstović, 1647 néző
2023.8.12. – Rózsahegy-DAC 1:1, gólszerzők: Domonkos – Trusa, 1678 néző
2023.11.11. – DAC- Rózsahegy 1:1, gólszerzők: Barišić – Boďa, 4459 néző

Történelem

A Rózsahegy 1997-ben jutott fel az élvonalba, azóta egyetlen szezonban sem hiányzott a legjobbak közül. A klub legnagyobb sikere a 2006-os bajnoki cím és kupagyőzelem, amivel az alapításuk századik éve előtt tisztelegtek.

A holnapi lesz a két csapat 50. egymás elleni összecsapása az első ligában, az örökmérleg ellenfelünknek kedvez. Rózsahegyen a legutóbbi tizenegy fellépésünk alkalmával mindössze két vereséget szenvedtünk, négy döntetlen és öt győzelem mellett.

A jelenlegi idény alapszakaszában kétszer is 1:1-es döntetlen született, mindkét alkalommal ellenfelünk szerzett vezetést. A 3. fordulóban a Liptón Domonkos talált be röviddel a félidei szünet előtt, erre a 74. percben egy Trusa-fejessel válaszoltunk. Novemberben a meccs végén estek a gólok: a csereként beállt Boďa a 82. percben juttatta előnyhöz a vendégeket, majd a hosszabbítás pillanataiban Barišić fejelt a hálóba.

A Slovnaft Cup február 28-i negyeddöntője pedig még frissen él az emlékezetünkben. Nem tudtuk kihasználni a nyomasztó mezőnyfölényünket, az xG (várható gólok) mutatóban is sokkal jobban álltunk (1,82 a 0,39-cel szemben), de csak a vendégek játékosa, Chrien volt egyedül képes a kapuba találni.

A DAC élvonalbeli gólszerzői a Rózsahegy ellen:
4 - Kweuke, Pačinda
3 - Vida K., Ramirez
2 - Čaušić, Černák, Bayo, Kalmár, Krstović
1 - Zsákovics, Suchánek, N´lend, Koejoe, Struhár, Helísek, Harsányi, Delarge, Ujlaky, Sabler, Szarka, Horváth, Šafranko, Davis, Živković, Šatka, Ljubičić, Taiwo, Andzouana, Lamkel Zé, Moumou, Dimun, Nebyla, Trusa, Barišić
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?
A holnapi találkozót élőben a következő csatornákon követheti figyelemmel:
- a Nova Sport televízió 1-es csatornája
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 899 mérkőzés: 334-223-343, gólarány 1123:1233
Ružomberok: 27. idény, 881 mérkőzés: 342-248-291, gólarány 1149:1062

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 49 12-20-17, gólarány 49:56
Az ellenfél otthonában: 27 5-9-13, 21:35

A Niké Liga rájátszásának 3. (összesítve a 25.) fordulója:
BAJNOKI CÍMÉRT - FELSŐHÁZ
Péntek, 2024. március 29., 17:30 ó: Ružomberok-DAC
Szombat, 2024. március 30., 17:30 ó: Slovan-Podbrezová
Vasárnap, 2024. március 31., 17:30 ó: Trnava-Žilina
KIESÉS ELLEN - ALSÓHÁZ
Szombat, 2024. március 30., 15:00 ó: Skalica-Michalovce, Banská Bystrica-Trenčín, Zlaté Moravce-Košice

A Rózsahegy-DAC bajnoki mérkőzés holnap 17:30-kor kezdődik, játékvezetők Dzivjak - Ferenc, Štofik.

Mint minden tétmeccsről, holnap Rózsahegyről is élőben jelentkezünk szöveges közvetítés keretén belül. Kövesse a mérkőzést percről percre honlapunkon!

article_bannerarticle_banner