Interjú

Xisco Muňoz: A felkészülés során a játékosoknak szenvedniük kell

Xisco Muňoz: A felkészülés során a játékosoknak szenvedniük kell

A-CSAPAT
|
Interjú
| ke 18.6.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

„A klub vezetése keményen dolgozik a kinézett futballisták leigazolásán, nekünk jelenleg az a feladatunk, hogy az ittlevőkkel végezzük a lehető legjobb munkát.” Vezetőedzőnkkel beszélgettünk a nyári felkészülés kezdetén.

Milyen volt a pihenőidőszak?
„Rövid, de nagyon örültem, hogy a sikeres szezont követően hazalátogathattam és kiélvezhettem a szüleim, gyerekeim, rokonmaim társaságát. Igyekeztem a pihenést a legközelebbi családtagjaimmal tölteni és visszaadni picit nekik abból, amit az idény során elveszítenek azzal, hogy nem találkozhatunk olyan gyakran.”

Viszont biztosan szánt időt a munkára is…
„Természetesen, azzal sosem lehet leállni. Elő kell készítenünk a felkészülés menetrendjét, megismerni az új játékosokat, meg kell próbálunk mindent a lehető legalaposabban átadni a futballistáknak. Házi Bence erőnléti edző személyében van egy új stábtagunk is, amely szintén pluszmunkát jelent erre az időszakra nézve.”

Ön is ellenőrizte a játékosok egyéni edzésterveinek a teljesítését?
„Igen, Bencével előkészítettük az individuális terveket és a stábbal átbeszéltük, mit is szeretnénk ezekkel elérni, hova akarjuk eljuttatni a futballistáink erőnléti szintjét. Ezt követően Bence felelőssége volt a tervek teljesítésének az ellenőrzése. Elmondhatjuk, hogy mindenki jól, professzionális szinten dolgozott magán.”

Hétfőn elérkezett a felkészülés első napja. Milyen elvárásokkal vágott neki az előttünk álló 6 hétnek?
„Jelenleg az a fontos, hogy a játékosok megértsék, mely dolgokon szükséges a leginkább dolgoznunk. A felkészülés során a játékosoknak szenvedniük kell, feszegetni a saját határaikat. Mindenkinek fel kell fognia, hogy most kell mindent beleadnunk, teljes erőbedobással és a megfelelő mentalitással dolgoznunk. Alaposan fel szeretnénk készülni, mert hamarosan gyors egymásutánban fogjak jönni a tétmérkőzések. Az első naptól készen kell állnunk.”

Hogyan fog kinézni a felkészülés?
„Az első időszak az adaptációról szól, hiszen a játékosok négy hét pihenő, illetve individuális gyakorlás után térnek vissza, fel kell készíteni a szervezetüket a nagyobb megterhelésre. Ezt a taktikai dolgokban való fejlődés követi. Napról napra, lépésről lépésre haladunk. Fontos lesz, mikorra sikerül leigazolni az új játékosokat, hiszen nekik is meg kell tanítani a taktikai elemeket, ezért fontos az időzítés, hogy ne kelljen többször is elmagyarázni ugyanazokat a dolgokat.”

Tuboly személyében egyelőre egy érkezőnk van, de négyen, Szendrei, Balogh, Niarchos és Záhradník is kölcsönből tértek vissza, továbbá az akadémia egyik legnagyobb tehetsége, Bősze is a felnőttekkel készül. Mit vár ezektől a srácoktól?
„Meg kell érteniük, hogy ez egy nagy esély számukra. Ismerem őket, figyeltem a legutóbbi szezonban nyújtott teljesítményüket. Meg kell próbálniuk minden pillanatban a legjobbjukat nyújtani és felismerni, mikor jön el az idejük és megragadni a lehetőséget. Jelenleg jó esélyük van megmutatni magukat, meg kell értenünk a csapattal való kapcsolatukat, a fejlődésüket, érzéseiket és azt is, hogyan, milyen extrával segíthetnének az együttesnek.”

Mit vár a csapaton belüli további mozgásokról?
„Az egyik fontos dolog számomra jelenleg, hogy türelmesnek kell maradnunk, ismerjük már ezt a szituációt. Tudom, hogy a klub vezetése keményen dolgozik a kinézett futballisták leigazolásán, nekünk jelenleg az a feladatunk, hogy az ittlevőkkel végezzük a lehető legjobb munkát, rájuk kell összpontosítanunk. Tudjuk, hogy igazolnunk kell néhány labdarúgót a csapat fejlesztésének, feljavításának az érdekében. Tisztában vagyok vele, hogy a sportigazgató és az ügyvezető igazgató is mindent megtesz, hogy megtalálják a lehető legjobb megoldást a klub számára.”

Novemberben érkezett, mindössze néhány héttel a téli felkészülés előtt. Mennyiben más ez a jelenlegi időszak?
„Teljesen, hiszen ez már a második felkészülési időszakom a csapattal, így nem a nulláról kellett indulnunk. Tavaly a védekezésben 4-4-2-es, a támadásban 4-3-3-as felállásban futballoztunk, majd átálltunk a 3-5-2-re. A játékosok ismerik a rendszert, viszont még alaposabban meg kell velük ismertetnünk a kisebb részleteket. Azonnal el kell kezdenünk dolgozni az új játékosokkal, hogy mihamarabb felhozzuk őket a többiek szintjére. A srácok nagyon jól teljesítettek a tavalyi idényben, de kicsit fel kell frissítenünk őket, mint az iskolában, de ez már könnyebb feladat lesz, hiszen a legtöbbjük ebben a rendszerben működött már a legutóbbi idényben.”

Szerdán megtudjuk, kivel találkozunk az UEFA Konferencia Liga 2. selejtezőkörében. Milyen típusú ellenfelet kíván a DAC-nak?
„Ha tudjuk az ellenfelünk kilétét, elkezdhetjük a felkészülést és kitalálhatjuk, milyen felállásban futballozzunk ellenük. Tisztában kell lennünk azzal, mennyi energiát áldoztunk arra, hogy egyáltalán kijussunk az európai kupaporondra. Mindegyik meccs egyfajta döntővel ér fel, amelyeken a maximumot kell nyújtanunk. Fontos a mentális oldal, hiszen komoly önbizalommal kell nekivágunk ezeknek az összecsapásoknak, amelyek kiemelt fontossággal bírnak a klub és mindenki számára.”

Ismerjük a lehetséges ellenfelek listáját. Milyen típusú ellenféllel lenne elégedett?
„Nem gondolkodunk ezen, hiszen sosem lehet tudni, mi történik. Lehet, most azt gondoljuk, hogy az egyik csapatot szeretnénk megkapni, majd jön egy edzőcsere, jól igazolhatnak és megtáltosodhatnak. Csak saját magunkra összpontosítunk és arra, hogy a lehető legjobban elvégezzük az előttünk álló munkát. Ha ez sikerül, kapjunk bárkit is, sokkal közelebb kerülünk a következő körbe való bejutáshoz.”