Hír

A Konferencia Liga negyedik évadjában is ott lesz a DAC

A Konferencia Liga negyedik évadjában is ott lesz a DAC

A-CSAPAT
|
Hír
| va 9.6.2024, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

Hogyan érintik csapatunkat az európai kupasorozatokban bekövetkező változások?

A 2024/25-ös szezontól lép érvénybe az UEFA reformja, amely mindhárom kupasorozatot érinti. Változik a Bajnokok Ligája (BL), az Európa-liga (El) és az Európa Konferencia Liga (KL) lebonyolítási rendje is.

Az említett sorozatok közül a harmadik esetében egyúttal névváltoztatásra is sor kerül, az Európa Konferencia Liga az új, 2025/25-ös kiírástól az UEFA Konferencia Liga nevet viseli majd.

Szlovákia az UEFA ranglistájának 28. helyezettjeként a BL-be (bajnok) és az El-be (kupagyőztes) egy-egy, míg a KL-ba két hellyel (a bajnoki sorrend 2. és 3. együttese) rendelkezik.

A Slovan bajnokként már a BL 1. selejtezőkörében kezd, ugyanez érvényes az El-ben a Slovnaft Cup győztesére, a Rózsahegyre is. Velük ellentétben, a DAC és a Nagyszombat a KL 2. előselejtezőjében csatlakozik a küzdelmekhez. Arról, hogy melyik klub mikor csatlakozik be a kupasorozatba, az UEFA versenysorozataira vonatkozó jelenlegi menetrendje dönt.

Mivel a Niké Liga új idénye csak július utolsó hétvégéjén veszi kezdetét, a 2024/25-ös szezon első tétmérkőzését 2024. július 25-én, az UEFA Konferencia Liga 2. előselejtezőjének a keretén belül abszolváljuk.

A KL júliustól a negyedik felvonására készül, a DAC pedig negyedik alkalommal lesz részese a kupasorozatnak. A 2021/22-es idényben a 2. selejtezőkörben kezdtünk, ahol a belgrádi Partizan bizonyult erősebbnek nálunk, két vereséggel búcsúztatva minket. Egy évvel később a DAC mind a négy találkozóját megnyerte az 1. és a 2. selejtezőkör keretén belül: először az északír Cliftonville FC, majd a feröeri Víkingur ellen is. A 3. előselejtezőben a román FCSB-től két 0:1-es vereséget szenvedtünk. Tavaly ismét az első akadályon, a grúz Dila Gorin buktunk el, amikor is nem volt elég számunkra a hazai 2:1-es győzelem, ugyanis az idegenbeli visszavágón 0:2 arányban maradtunk alul.

A KL csoportkörébe való bejutáshoz ezúttal is négy selejtezőkört kell sikerrel abszolválni (1., 2., 3., play-off; mindegyik kétmeccses). A KL selejtezőköreiben/play-offjában való kiesés az európai kupaszereplés végét jelenti az adott szezonban.

A KL csoportkörében az eddigi 32 helyett 36 csapat szerepel. A sorsoláskor hat kalapba, hatosával lesznek szétosztva az együttesek, méghozzá az együttható alapján és mindegyik kalapból kapnak egy ellenfelet. Így mindegyik gárda hat mérkőzést játszik, hármat otthon és hármat idegenben. Az új lebonyolítási rendszerben mindegyik klub egy közös táblázatra kerül, ezért minden pontnak és gólnak nagy jelentősége lesz.

A közös tabella első nyolc helyezettje biztosan bejut a nyolcaddöntőbe. A 9-24. helyen végzett csapatok play-off keretében küzdenek meg a legjobb 16-ba kerülésért, míg a 25. és a rosszabb pozícióban végzők számára véget ér az európai kupakaland. Ugyanez érvényes a BL-re és az El-re is, ami azt jelenti, hogy az eddig ismert séma, amely alapján egy versenysorozattal lejjebb esik egy csapat (a BL-ből az El-be, az El-ből a KL-ba) már nem érvényes ebben a fázisban. A nyolcaddöntőtől ugyanúgy zajlik a kieséses szakasz, mint a múltban, tehát oda- és visszavágós rendszerben. A Konferencia Liga 2025-ös döntőjének a 45 ezer férőhelyes lengyelországi Wroclaw Stadium ad otthont.

A Konferencia Liga mérkőzéseit továbbra is csütörtöki napokon rendezik, ami az 1. előselejtezőtől egészen az elődöntőkig érvényes.

A DAC 8.000-as UEFA-együtthatóval (tavaly 8.500) vág neki az idei európai kupaszereplésnek. Ennek köszönhetően a 2. selejtezőkörben a kiemelt csapatok között leszünk, míg a 3. előselejtezőben valószínűleg már nem lennénk kiemeltek.

A 2. selejtezőkör párosításainak sorsolására 2024. június 18-án, szerdán kerül sor. A lehetséges ellenfelek listáját itt találják – lásd a CO-Q2: 2nd Qualifying Round; nem kiemelt csapatok (Unseeded clubs) a jobboldali oszlopban.

Az EKL időpontjai 2024 ősze:
Június 18.: az 1. előselejtező párosításainak sorsolása
Június 19.: a 2. előselejtező párosításainak sorsolása
Július 11. és 18.: az 1. előselejtező oda-és visszavágói
Július 22.: a 3. előselejtező párosításainak sorsolása
Július 25. és augusztus 1.: a 2. előselejtező oda-és visszavágói
Augusztus 5.: a 4. előselejtező párosításainak (play-off) sorsolása
Augusztus 8. és 15.: a 3. előselejtező oda-és visszavágói
Augusztus 22. és 29.: a 4. előselejtező (play-off) oda-és visszavágói
Augusztus 30.: a csoportkör sorsolása
Október 3. és 24., november 7. és 28., december 12. és 19.: a csoportkör mérkőzései
December 20.: a kieséses szakasz előselejtezőjének sorsolása