Előzetes

A DAC 1904 - ViOn mérkőzés előtt: Új fuvallat

A DAC 1904 - ViOn mérkőzés előtt: Új fuvallat

A-CSAPAT
|
Előzetes
| pé 24.11.2023, Nagy Krisztián, foto: Lelkes Ernő
article_banner
article_banner
article_banner

Az új vezetőedzőnk, Xisco Muñoz bemutatkozásának alkalmával a sereghajtót fogadjuk a MOL Arénában. A DAC-Aranyosmarót találkozó szombaton 15:00 órakor kezdődik.

A DAC első spanyol trénere

A novemberi válogatott szünet, amelyre a Rózsahegy elleni 1:1-es hazai döntetlennel vonultunk, már a múlté és egy komoly változást hozott a klubunk életében.

Múlt pénteken addigi vezetőedzőnk, Adrian Guľa, továbbá a munkatársai, Ladislav Kubalík és Martin Kojnok elbúcsúztak az öltözőtől, vasárnap pedig a 43 éves Xisco Muñoz lett kinevezve Guľa utódjának.

A DAC történelmének az első spanyol szakvezetője kedden kezdte meg a munkát a csapattal. Vele közösen az asszisztensei, Roberto Cuesta Roman és Miqel Gomila Andreu is Dunaszerdahelyre érkeztek.

Xisco Muñoz, aki 2004-ben spanyol bajnok, UEFA- és európai Szuperkupa-győztes lett a Valencia együttesével, új fuvallatot hozott a MOL Akadémiára.

„Az új vezetőedző változtatott néhány dolgon, az első edzéseken főleg a taktikára és a labdatartásra helyeztük a hangsúlyt. Mindenki tisztában van vele, hogy egymás megismeréséhez és az alkalmazkodáshoz idő kell, így az első napok főleg az alapdolgokról szóltak” – állapította meg Yhoan Andzouana, aki a legutóbbi hét tétmérkőzésen csapatkapitányként lépett pályára. A gárda mérlege ezeken a meccseken 5 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség.

„Az augusztusi aranyosmaróti összecsapás nagyon nehéz volt, de az ellenfél iránti maximális tisztelet ellenére is bízom benne, hogy hazai környezetben könnyebbé tesszük magunk számára a mérkőzést. Egyértelmű célunk a győzelem, így a meccsbe még több energiát kell fektetnünk. Az ősz végéig négy forduló van hátra, amelyeken a lehető legtöbb pontot akarjuk begyűjteni. Tudjuk, hogy főleg hazai pályán kellenek a három pontok” – tette hozzá a kongói válogatott futballista, aki egy hete végigjátszotta a 2026-os világbajnoki selejtezősorozat Zambia elleni idegenbeli összecsapását.

Ami a hiányzókat illeti, a hosszú kényszerpihenőt abszolváló Gavrić mellé Csinger is csatlakozott. Középső védőnknek a magyar huszonegy éven alatti válogatott keddi találkozóján szakadt el a hátsó combizma, és csak tavasszal térhet vissza a pályára.


FC ViOn Aranyosmarót: az egykori szövetségi kapitány érkezett

A Niké Liga jelenlegi idényében a tizenkét csapatos mezőny felénél ment végbe edzőcsere. A Besztercebányán kívül, ahonnan Michal Ščasný a saját kérésére távozott, mindannyiszor a klubvezetés döntött a változtatás mellett.

A 14. fordulót követően Aranyosmaróton, majd nálunk is változás történt. Holnap tehát olyan csapatok találkoznak, amelyeket csak pár napja irányít új vezetőedző.

Érdekesség, hogy a 12-től a 16. fordulóig olyan együttesekkel találkozunk – Nagymihály, Kassa, Rózsahegy, ViOn, egy hét múlva pedig a Dukla-, amelyeknél szintén edzőcsere ment végbe.

A Zsitva mentén a Zólyombrézó elleni legutóbbi hazai vereséget követően megköszönték Vladimír Cifranič munkáját, akinek az irányításával három döntetlen mellett tizenegy vereséget szenvedett el holnapi ellenfelünk – odahaza két (Nagyszombat, Nagymihály), idegenben egy (Besztercebánya) pontot szereztek. Cifranič utódja a válogatott egykori szövetségi kapitánya, a 60 esztendős Michal Hipp lett, aki a szezon végéig szóló szerződést kötött a ViOn-nal.

Új védenceivel már az első tétmérkőzését is abszolválta: múlt hét pénteken a Slovnaft Cup nyolcaddöntőjében ismét a Zólyombrézót fogadták, amely ellen ezúttal 1:3-as vereséget szenvedtek.

14 forduló alatt mindössze 7 gólt lőtt a ViOn, ami a bajnokság legkevesebbje. Karol Mondek négy alkalommal is bevette az ellenfelek kapuját, a fennmaradó három találat három különböző játékos nevéhez fűződik. Holnapi ellenfelünk védelme a harmadik legtöbb gólt kapta a bajnokságban.

A két csapat legutóbbi 5 egymás elleni mérkőzése az élvonalban:
2021.10.01. – DAC-ViOn 4:2, gólszerzők: Hahn 2, Andzouana, Krstović – Ďubek, Čögley, 4017 néző
2022.02.18. – ViOn-DAC 2:0, gólszerzők: Jibril, Sloboda, 683 néző
2022.07.31. – DAC-ViOn 3:0, gólszerzők: Veselovský, Krstović, Kalmár, 4243 néző
2022.10.14. – ViOn-DAC 2:2, gólszerzők: Niarchos, Brenkus – Krstović, Kalmár, 2011 néző
2023.08.20. – ViOn-DAC 0:2, gólszerzők: Káčer, Veselovský, 3008 néző

Történelem

Az FC ViOn Aranyosmarót 1995-től létezik, fennállása legnagyobb sikereit 2007 tavaszán ünnepelte, amikor is a játékosai elhódították a Szlovák Kupát, egyúttal első alkalommal jutottak fel a legjobbak közé. Egy szezon (2009/10) kivételével a Zsitva-menti csapat folyamatosan élvonalbeli szereplő.

Az első ligában eddig 36 alkalommal csapott össze a két együttes, a gólátlag 2,61. A legutóbbi szezonban odahaza 3:0-s sikert arattunk, az ellenfél otthonában a meccs végén adtuk le a kétgólos előnyünket, így 2:2-es döntetlen született. A jelenlegi idényben 2:0-ra győztünk a ViOn Arénában; a minden kérdést lezáró második találat a hosszabbítás 4. percében esett Veselovský jóvoltából.

A DAC élvonalbeli gólszerzői az Aranyosmarót ellen:
9 - Kalmár
4 - Divković
3 - Pačinda, Krstović
2 - Ljubičić, Ramirez, Hahn, Veselovský
1 - N´lend, Parvin, Abena, Harsányi, Tomčák, Filo, Štajer, Kabele, Delarge, Szabó, Saláta, Ľupták, Sarr, Vida K., Brašeň, Pambou, Šatka, Herc, Bayo, Davis, Vida M., Andzouana, Káčer
öngól - Urgela
(vastaggal szedve a jelenlegi játékoskeret tagjai)

Hol követhetjük a mérkőzést?

A holnapi találkozót élőben a következő csatornán követheti figyelemmel:
- https://voyo.markiza.sk/ internetes televízió

Honlapunkon pedig élő szöveges tudósítással jelentkezünk.

A szurkolói útmutatót és a belépőjegyekről szóló információkat itt olvashatják.

Élvonalbeli mérleg:
DAC: 29. idény, 890 mérkőzés: 330-219-341, gólarány 1113:1225
Zlaté Moravce: 16. idény, 497 mérkőzés: 127-123-247, gólarány 504:776

Egymás elleni mérleg (a mi szemszögünkből):
Teljes: 36 17-8-11, gólarány 51:43
Stadionunkban: 16 10-2-4, 27:17

A Niké Liga 15. fordulójának műsora:
Péntek, 2023. november 24., 17:30 ó: Ružomberok-Trenčín
Szombat, 2023. november 25., 15:00 ó: Michalovce-Slovan, DAC-Zlaté Moravce, Žilina-Košice, Skalica-Banská Bystrica
Vasárnap, 2023. november 26., 17:30 ó: Podbrezová-Trnava

A DAC-Aranyosmarót bajnoki mérkőzés holnap 15:00-kor kezdődik, játékvezetők Gemzický - Štrbo, Jánošík.