Hír

Hazai győzelemmel zárult a VII. MOL Kukkonia Cup - Aftermovie

Hazai győzelemmel zárult a VII. MOL Kukkonia Cup - Aftermovie

AKADÉMIA
|
Hír
| csü 4.8.2022, KK

A DAC U19-es utánpótláscsapata végzett az élen a hetedik alkalommal megrendezett MOL Kukkonia Cup-on, miután a torna döntőjében 2:1 arányban legyőzték a Győri ETO korosztályos együttesét. Növendékeink 2019 után zárták ismét győzelemmel a tornát, és összességében már negyedik alkalommal hódították el az elsőséget.

Kiélezett csatákat, kőkemény párharcokat láthatott a MOL Akadémiára kilátogató közönség a július 28-tól 30-ig tartó VII. MOL Kukkonia Cup-on. Közép-Európa egyik legrangosabb ifjúsági labdarúgótornájára összesen hat országból érkeztek akadémisták. A DAC U19-es csapata mellett Szlovákiából az AS Trenčín, Magyarországról az FC ETO Győr és a Puskás Akadémia, Romániából az FK Csíkszereda, Szerbiából az TSC Topolya, Horvátországból az NK Osijek, Szlovéniából pedig az NK Maribor fiataljai mérkőztek meg egymással.

A versengés négy napig zajlott, amely során a sárga-kékek remekül teljesítettek, hiszen Juraj Gombár vezetőedző védencei a döntőbe jutottak. A fináléban a Győri ETO volt az ellenfelünk, s végül egy késhegyre menő küzdelem után 2:1 arányban diadalmaskodtunk felettük. „A tornára való felkészülés során két fő célunk volt. A hangsúlyt egyrészt szerettük volna a csapatmunkára fordítani, másrészt növelni akartuk játékosaink önbizalmát. Jelenleg abban a fázisban vagyunk, amikor az U19-es csapatunkat állítjuk össze. Látni akartuk, hogyan kezelik a játékosaink a kritikus és bonyolult helyzeteket a nehéz mérkőzéseken. Nagyon örülünk, hogy az első helyen végeztünk, és hogy minden mérkőzésen sikerült betalálnunk. Ennél is lényegesebb, hogy a torna nagyon sok jó dologra rámutatott, melyre alapozhatunk a jövőben. Minden meccsen gólhelyzeteket dolgoztunk ki, összesen kétszer rezdült csak a hálónk. Néhányan igazi vezéregyéniséggé váltak a csapatban, a játékosok pedig elszántságot és felelősségtudatot mutattak. Természetesen megmutatkoztak azok a játékhelyzetek is, amelyeken még sokat kell dolgoznunk. Ilyen például a labdavesztés utáni szituációk kezelése, a játékszervezés, az átmenetek egyszerűsítése és felgyorsítása, valamint a hatékonyabb helyzetkihasználás. A fő célunk továbbra is az, ami a múlt szezonban volt: felkészíteni a játékosainkat a felnőtt futballra. Az elmúlt évben a 2003-as és 2004-es születésű U19-ben játszó srácok közül kilencen kerültek első vagy második ligás csapathoz. Ha a következő szezonban meg tudjuk közelíteni ezt a számot, akkor elégedettek leszünk” – mondta Juraj Gombár, vezetőedző.

Németh Krisztián, a MOL Akadémia ifjúsági sportigazgatója rendkívül örült az eredménynek. „Jól felkészülten várták a fiatalok a tornát, ennek köszönhetően végig nagyon magabiztosan és motiváltan játszottak. Mindenki erején felül teljesített, és újra elhódították a serleget. Nagyon örülünk az aranyéremnek, az elsőségünk pedig azt jelenti, hogy sikerült visszahódítanunk a Puskás Akadémiától a kupát. Külön öröm, hogy a torna gólkirályát is mi adtuk Tarcsi Róbert személyében” – értékelte U19-es játkosaink teljesítményét Németh Krisztián, hozzátéve, nagyon büszke, hogy hetedik alkalommal is megrendezhettük a rangos eseményt, amely az elmúlt években Közép-Európa egyik legjelentősebb utánpótlástornájává nőtte ki magát.

A sportigazgató szerint óriási motivációt jelent a fiatal játékosoknak, hogy az azonos korosztályba tartozó legjobb együttesekkel mérkőzhetnek. „Talán ez az eddigi legfontosabb év a gyerekek játékospályafutásában, hiszen most öregszenek ki az ifjúsági korosztályból. Ezután a felnőttek világában kell bizonyítaniuk, de hisszük, hogy képesek lesznek megugrani ezt az akadályt” – fogalmazott Németh Krisztián. Kiemelte, hogy az U19-es csapat két fiatal tehetsége, Damián Kachút és Mikuláš Demjanovič azért nem vett részt a győzelemmel zárult tornán, mert ők már a Somorja felnőttcsapatában pallérozódnak. A sportigazgató elmondta, a VII. MOL Kukkonia Cup-on részt vevő akadémiákkal kiváló az együttműködés, amit az is bizonyít, hogy az U17-es csapatunk augusztus 2-án Csíkszeredára utazik, ahol egy hasonló megmérettetésen vesz részt, a jövő héten pedig U15-öseink tesznek eleget a Topolya meghívásának.

Utánpótláscsapatunk 2015, 2016 és 2019 után negyedik alkalommal hódította el az első helyezettnek járó serleget. Gratulálunk, fiúk!

A VII. MOL Kukkonia Cup az alábbi eredménnyel zárult:

1. DAC 1904

2. FC ETO GYŐR

3. AS TRENČÍN

4. FK CSÍKSZEREDA

5. NK MARIBOR

6. NK OSIJEK

7. PUSKÁS AKADÉMIA

8. TSC TOPOLYA

A torna gólkirálya: Tarcsi Róbert (DAC 1904)

Legjobb kapus: Lapos Olivér (AS TRENČÍN)

A torna játékosa: Moharos Leó (FC ETO GYŐR) 

VII. MOL Kukkonia Cup U19, 28-30.07.2022 – Official aftermovie

Podujatie realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej Republiky.

article_bannerarticle_banner